Štěpán Martin Filip

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. PhDr. Štěpán Martin Filip, Ph.D
Narození1963 (60–61 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánífilozof, kněz a teolog
ZaměstnavatelCyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého (od 1998)
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Štěpán Martin Filip OP (* 1963 Brno) je český římskokatolický duchovní, dogmatický teolog a člen dominikánského řádu. V současnosti působí jako vysokoškolský pedagog na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a na Pontifikální univerzitě sv. Tomáše Akvinského v Římě.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování oboru archivnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (1988) vstoupil tajně do dominikánského řádu, který tehdy podobně jako řada dalších jiných řeholí nesměla v komunistickém Československu oficiálně působit. Po Sametové revoluci se již mohl ke své řádové příslušnosti přihlásit veřejně a roku 1992 složil věčné sliby a roku 1995 byl vysvěcen na kněze. Roku 1995 dokončil studia oboru Katolická teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého a na podzim téhož roku složil Generálním studiu čs. provincie Řádu dominikánského doplňující zkoušky, a byl mu na jejich základě udělen řádový vědecký titul Lector Sacrae Theologiae. V letech 1995–2000 absolvoval postgraduální studia na dominikánských učilištích v Bologni a na Angelicu v Římě. Tématem jeho licenciání i doktorské práce byla podstata oběti mše sv. podle svatého Tomáše Akvinského.

Od roku 1998 působí nejprve jako externí a pak jako interní lektor a odborný asistent na Cyrilometodějské teologické fakultě v Olomouci, kde vyučuje především předměty Úvod do teologie, Teologickou antropologii,eklesiologii a sacramentologii. Dále pak působí jako externí vyučující na Pontifikální univerzitě sv. Tomáše Akvinského (Angelicum) v Římě[1] a v trapistickém klášteře v Novém Dvoře. Roku 2012 zahájil habilitační řízení na CMTF UP. To však bylo z rozhodnutí habilitační komise přerušeno.

Dále působí jako předseda Christologické a mariologické akademie (od 2009)[2] a člen Společnosti pro kanonické právo. Řadu let byl členem olomouckého dominikánského konventu.[3] Zároveň také podporuje sloužení mimořádné formy římského ritu. Sám však neslouží tzv. tridentskou mši, ale mši sv. v dominikánském ritu, který užíval dominikánský řád již od dob svých počátků až do roku 1968, kdy oficiálně přijal ritus mše svaté podle misálu papeže Pavla VI. V letech 2005–2013 sloužil tento ritus v dominikánském klášteře v Olomouci, od února 2015 pak příležitostně v kapli sv. Alexeje při kostele svatého Michaela v Olomouci.

V roce 2020 byl přeložen do dominikánského konventu v Jablonném v Podještědí (litoměřická diecéze) a jmenován farním vikářem při tamním děkanství.

Přispívá pravidelně do dominikány vydávané teologické revue Salve a Revue církevního práva. Dále pak do časopisů RC Monitor a katolického týdeníku Světlo.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Tomismus čtyřiadvaceti tezí (Krystal, 2011)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kamila SCHUSTEROVÁ: "Chtěl jsem bez pokrytectví praktikovat víru". In Katolický týdeník 2013/22. Dostupné online.
  2. viz http://cchma.cz/
  3. Archivovaná kopie. olomouc.op.cz [online]. [cit. 2015-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-04-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]